biomon
Delikatesy ekologiczne
Delikatesy ekologiczne biomon oferują pełen asortyment produktów ekologicznej produkcji rolnej. Dostępne są produkty bezglutenowe, dla wegetarian oraz wegan, które nie zawierają sztucznych konserwantów i są pozbawione chemii.
Dostępne w Delikatesach biomon, wszystkie produkty posiadają certyfikaty potwierdzające, że zostały wytworzone zgodnie ze standardami przyjętymi dla żywności ekologicznej.
Asortyment:
- świeże warzywa i owoce;
- nabiał oraz jaja;
- mięso, drób oraz wędliny na zamówienie
- żywność dla dzieci
- superfood
- rawfood
Żywność ekologiczna – określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego
z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa
i środowiska i stanowić system zrównoważony pod względem:
ekologicznym – nie obciąża środowiska w stopniu większym niż naturalne ekosystemy;
ekonomicznym – jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych;
społecznym – umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa.
Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. W Polsce stosowane są certyfikaty między innymi: Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG.
W Unii Europejskiej produkcja takiej żywności jest regulowana rozporządzeniem, czyli aktem prawnym najwyższej rangi (Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91, z dnia 1.01.93 r., w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz znakowania jego produktów i środków spożywczych, obowiązujące w państwach członkowskich UE). Od maja 2004 rozporządzenie to obowiązuje również w Polsce.
Potocznie określenie "żywność ekologiczna" często bywa używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Jednakże podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucającą żadnych określonych standardów.
05-092 ŁOMIANKI, Ul. Warszawska 160
tel. 507 926 287, 399 256 936
biomon
Delikatesy ekologiczne
Delikatesy ekologiczne biomon oferują pełen asortyment produktów ekologicznej produkcji rolnej. Dostępne są produkty bezglutenowe, dla wegetarian oraz wegan, które nie zawierają sztucznych konserwantów i są pozbawione chemii.
Dostępne w Delikatesach biomon, wszystkie produkty posiadają certyfikaty potwierdzające, że zostały wytworzone zgodnie ze standardami przyjętymi dla żywności ekologicznej.
Asortyment:
- świeże warzywa i owoce;
- nabiał oraz jaja;
- mięso, drób oraz wędliny na zamówienie
- żywność dla dzieci
- superfood
- rawfood
Żywność ekologiczna – określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego
z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa
i środowiska i stanowić system zrównoważony pod względem:
ekologicznym – nie obciąża środowiska w stopniu większym niż naturalne ekosystemy;
ekonomicznym – jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych;
społecznym – umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa.
Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. W Polsce stosowane są certyfikaty między innymi: Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG.
W Unii Europejskiej produkcja takiej żywności jest regulowana rozporządzeniem, czyli aktem prawnym najwyższej rangi (Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91, z dnia 1.01.93 r., w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz znakowania jego produktów i środków spożywczych, obowiązujące w państwach członkowskich UE). Od maja 2004 rozporządzenie to obowiązuje również w Polsce.
Potocznie określenie "żywność ekologiczna" często bywa używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Jednakże podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucającą żadnych określonych standardów.